Fotografia este o arta. Simti ca esti stapan atunci cand vezi imaginea din fata, altfel de cum este realitatea vizuala a oricarui trecator. Acest master in care te cufunzi iti da incredere, curaj, stapanire pe tine, vocatie.
Nu e acelasi lucru cand din graba doresti sa imortalizezi o scena, un cadru, care sa nu se epuizeze, sa nu se consume . Dar viziunea te macina asupra locului, reflectezi sau gandesti planuri cum sa transpui artistic prin obiectivul aparatului, imaginea.
De asta astepti ore, in natura, studiezi lumina, astepti norul, schimbi locul si iar te muti, continuu, pana cand crezi ca poti apasa. In fotografia de eveniment dai indicatii cand in fata ta se afla oameni. Vrei ca totul sa iasa bine, totul este ireversibil, nu poti astepta. Este sublim sa ai satisfactia ca ai reusit.
Fotografiile importante nu sunt create de camere scumpe, asa cum mancarurile rafinate nu sunt realizate de oale grozave, marile picturi nu sunt realizate de pensule scumpe, romanele bune cu stilouri speciale, marile sculpturi cu dalti deosebite si asa mai departe. Arta este creata de artisti. Atat !
Incepatorii sunt mai preocupati de echipamentul lor si mai putin de procesul de creatie. Pe masura ce progreseaza incep sa realizeze care este mai important, echipamentul sau procesul de creatie. Creatia nu poate fi cumparata de la magazin. Studiul si practica insa, contribuie la dezvoltarea creativitatii.
Fotografia produce un raspuns emotional la un anumit subiect. Asta inseamna ca inainte de a declansa camera foto, trebuie sa te intrebi „ce emotie imi trezeste un anumit cadru sau subiect?„ Fotografia artistica nu este ceea ce vedem intr-o fotografie, este despre ce simtim cand ne uitam la acea fotografie. Nu este despre un inventar descriptiv, contabil,, al elementelor din cadru, ci despre aspectele metaforice, hiperbolice, simbolice, estetice, etc. ale fotografiei. O fotografie artistica declansaza o reactie in primul rand, emotionala, decat una analitica sau tehnica. Nu camera fotografica este esenta, ci fotograful din spatele ei.
FOTOGRAFIA DE NUNTA ESTE O PROVOCARE CARE TE FACE SA SCOTI LA LUMINA FARMECUL SI MAGIA MIRILOR.
Fara date biografice, nastere, studii, varsta, realizari, etc., va pot spune ca sunt flexibil, deschis si sociabil. Sunt dinamic si comunicativ, sunt loial meseriei si angajamentului facut. Am un simt al umorului pronuntat si gandesc tehnic, pozitiv, optimist si in perspectiva. Sunt pasionat, costiincios, sunt dusmanul rutinei, acord atentie celor mai mici detalii. Vreau sa surprind toata energia si emotia unei fotografii, sa va pot reda zambetul si fericirea momentului vostru unic – NUNTA.
Am considerat necesar sa scriu aici cateva din insusirile care il definesc pe un videograf /fotograf cu grija pentru materialul ce-l creaza, dar si cu ce probleme se confrunta tinerii in cautarea, angajarea „expertilor„ si realizarea pachetului de servicii privind fotografierea si filmarea evenimentului lor, unic.
Am citit pe site-uri tot felul de consideratii, impresii, aprecieri, sfaturi,etc, despre toate aceste lucruri. Experienta de ani si zeci de ani, aparatura performanta, profesionalism peste masura, idei nemaipomenite , curg in cuvinte de reclama ca sa-i impresioneze pe tineri care vor sa angajeze o echipa de realizare a amintirilor. Bloguri unde se scriu cuvinte copiate din carti sau reviste, reguli de urmat, laude inimaginabile de operatori de cinema si televiziune , impresii gratuite si fabricate,etc,etc.
Oricat vi s-ar parea de interesante, ele sunt exprimate in mod comercial. Pentru ca pana la urma sa va induca acelasi mod comercial, va veti intreba „care-i pretul„ Pentru ca dupa toata polologhia asta cu nenumarati profesinisti vine bomba cu pachetele care mai de care mai atractive, cu bonusuri si oferte la pachet sau pentru perioade, apoi 399 euro, 999 euro. 777 euro ,etc.
Nu ma dezgusta aceste supraaprecieri si laude ale videografilor si fotografilor, dar merg mai departe si ma intreb de ce in nenumarate cazuri, foarte multi tineri care facusera nunta, mi-au adus materialul sa-l refac. Oare a cui e vina, a „profesionistilor„ sau a tinerilor care au ales?„
Imi amintesc din 1988, la o nunta intr-un sat care nu avusese parte de colectivizare si satenii erau mai instariti ( filmam cu un Zenit KRASNOGORSK pe pelicula de 16 mm ) si cadrul unde se desfasura evenimentul era in spatele casei pe un maidan unde era asezat cortul kaki, peticit, innadit din prelate de SR-uri militare si corturi de campanie. Asezam niste stalpi (araci mai bine spus), impodobiti cu hartie creponata si flori din ghivece ca sa le improvizez o alee de intrare in cort, pe marsul nuntii cantat lautareste de niste tigani inimosi. Si acum ma intalnesc cu acesti miri care sunt aproape de anii mei si imi spun ca si-au vazut filmul nuntii de nenumarate ori, dupa ce le facusem convertirea pe DVD-uri. Dar am „modernizat„ ce-am realizat eu, nu am reparat sau rafacut DVD-uri HD sau FULLHD, pe care „profesionistii„ au incasat sute de euro. Este inimaginabil. Si tot inimaginabil este sa-i spui clientului ,dupa nunta, sa-si cumpere un DVD player ca sa-si poata vedea nunta.
Ma vad nevoit sa va amintesc ca alegerea este a voastra, dar in acelasi timp , va rog sa-mi ingaduiti sa va atrag atentia asupra profilului si prestatiei unui videograf/fotograf.
Videograful insoteste tinerii casatoriti permanent, pe tot parcursul evenimentului, pana la tort sau pana la dezvelirea miresei ( mai nou aceasta activitate este ultima). Daca videograful nu capteaza brutul pe teren, daca nu este atent la tot ce fac tinerii, nu-i face activi, totul va fi o monotonie, un curs plafonat al evenimentului. Greutatea la editare va fi a lui si va oferi tinerilor, materialul sarac.
Am considerat la toate evenimentele ca daca sunt platit pentru o prestatie se impune grija, atentie si pasiune. Fiecare nunta are farmecul si particularitatile ei, tinerii sunt diferiti, imprecisi, emotionati, traiesc diferit momentul. Videograful nu poate face decat o data pe regizorul, „nu trage duble pana la omogenizarea filmului„ , daca a ratat momentul care este ireversibil, a ratat totul si va trece plafonat mai departe. Multi tineri vad filmul nuntii si se intreaba de anumite momente care nu se regasesc, ele avusesera loc, dar….
Purumbeii nu se pot intoarce sa repete zborul din simplul motiv ca „profesionistul„ n-a fost pe faza in locul potrivit sau in unghiul favorabil.
Regula a doua se refera la implicarea in trairea momentului. Aici, daca nu-i „chinuiesti„ pe tineri la sedinta foto si la videoclip, de 2 ori pentru ca oricum nu se pot face ambele in acelasi timp, n-ai realizat nimic. Ca videograf nu-ti arati multumirea nicicand, repeti mereu pana consideri ca din brut poti sa faci linistit materialul final. Dar aici conteaza foarte mult ideea realizarii. Tinerii n-au idei cum sa-si exprime artistic si imagistic dragostea, afectiunea, naturaletea, nobletea hainelor ce le poarta, zambetul, bucuria si fericirea evenimentului, privirea sclipitoare, mimica si gesturile. Videograful munceste la asta. Nu am considerat niciodata ca e gata totul si e perfect. Cand am terminat mi-am dat seama ca se putea face si mai bine. Sunt consternat cand intalnesc tineri care refuza colaborarea, care nu participa la aceste lucruri. Am un gol imens gandindu-ma la editare. Ce voi scoate din acel brut fad ? Dar sunt rare aceste cazuri.
A treia si ultima regula este editarea, munca propriuzisa pentru produsul finit. Daca materia prima a fost de o calitate indoielnica, greu de crezut ca materialul final se va defini ca fiind superb. Porumbeii, floricelele, artificiile si toate celelalte asa zise „efecte speciale artistice„ ma lasa rece, sunt KITCSH-uri inutile. „Profesionistii„ afisaza pe site-uri exemple de filme de nunta cu fade-uri lungi plictisitoare (se cunoaste ca acesta este un efect de tranzitie care trebuie sa fie scurt de la imaginea veche la cea noua, dar durata aceasta se „regleaza„ usor in PREMIERE CS6 sau alte softuri de editare, doar trebuie rabdare pentru domnii „profesinisti„), cu melodii celebre care daca le traduci spun de despartire, suferinta, dragoste neimplinita,etc. ,dar intrebati-va din ce unghi filmeaza videograful. Ati vazut imagini circulare, unde videograful se invarte in jurul tinerilor, imagini filmate de sus in jos, de pe pamant spre cer si in perspectiva, de pe un mal pe altul, spre exemplu, imaginea sa curga cu miscarea lenta a tinerilor sau slowmotion cu viteze diferite intre clipurile mici care formeaza videoclipul. Nu, e munca multa, „profesionistul„ seteaza 30 sau 40 la suta la toate clipurile mici , pune tranzitia fade, melodia si da drumul snur ca sa vina repede mia de euro. Unii folosesc mult un clip mic care te plictiseste, ochiul doreste sa vada mai departe din tot , alta scena si alta ca sa se poata defini ca FILMUL NUNTII. Oare nu ar trebui ca asupra acestor aspecte, care sunt de fapt elementare, sa se aplece videograful? O prezentare a filmului nu trebuie sa fie obisnuita, trebuie sa ofere informatia scrisa si informatia imagistica, calitate, bun gust, simt artistic si mai ales realitatea cronologica a evenimentului. Cu cat sunt mai multe falsuri, cu atat evenimentul tinde sa devina o reproducere nereusita a realului care s-a consumat.
Am considerat ca este imperios necesar sa construiesc acest site manat de dorinta de a-i informa pe tinerii care-si doresc amintiri placute de la momentul lor unic – NUNTA. Pana acum am lucrat pe baza recomandarilor, promovarii cu flyere, anunturi in ziar, la radio sau tv. Sunt dispus sa abordez orice discutie despre aceste evenimente, cu flexibilitate si profunda adaptare in orice conditii care sa ofere calitate. Acest lucru il fac de o vreme si nu abdic de la principiile constiinciozitatii si seriozitatii.
Pentru dvs., tinerii care alegeti un videograf/fotograf, va rog sa-mi permiteti sa va dau 3 sfaturi. Analiza, alegerea si implicarea va apartine. Cautati ce va permiteti financiar, dar cautati si decideti asupra a ceea ce va defineste. Ganditi asupra locatiei ce ati ales-o, ce va este necesar si ce doriti sa finalizati. Pana la urma puneti de acord pretul cu pretentiile. Simplitatea unui material foto-video poate sa faca amintirea unui eveniment, superba. Mama mea pastra intr-un sertar un album nu prea mare cu fotografii alb-negru de la nunta si l-a aratat zeci de ani tuturor care ne vizitau casa si acest lucru este superb. Albumul cu fotografii (mai nou si cel digital) este o amintire extrem de placuta. Cautati si angajati un videograf/fotograf care sa va ofere un contract stampilat si semnat, factura, chitanta daca e cazul, etc. Tot ce discutati la intalnirea cu videograful, consemnati in contract, uitarea face parte din legile omenesti, scrisul ramane. Increderea, astazi, este un lucru efemer care zboara departe.
Pe parcursul evenimentului lasati grijile deoparte, uitati de cat ati cheltuit cu nunta si nu priviti spre usa consternati, asteptand cat mai multi invitati, ei oricum vor veni sau nu si fara grija si framantarea voastra, impartiti dinainte sarcini de organizare a celorlalte activitati, focusati-va pe momentul vostru fericit, zambete permanent, dans si veselie, distractie la maxim- toate astea raman si se reproduc in materialul final.
Lasati videograful sa va conduca, sa va directioneze, colaborati cu acesta, participati trup si suflet la realizarea filmului nuntii voastre si finalul va fi pe masura efortului. Nu uitati, timpul nu-l puteti
intoarce si nu puteti repeta scenele si momentele consumate. Privind ulterior filmul, puteti cu usurinta rememora toate momentele.
Dupa nunta, nu presati cu telefoanele, videograful, in finalizarea materialului finit. Lasati-l pe el sa va sune. Graba strica treaba. Daca ati intocmit un contract, o clauza trebuie sa priveasca data predarii materialului finalizat. Nu platiti totul la sfarsitul evenimentului. Videograful se va grabi sa termine pentru ca si-a luat toti banii. Dupa terminarea evenimentului nu schimbati si nu modificati varianta aleasa. Este posibil ca videograful sa nu poata indeplini pretentiile voastre. Acest lucru ganditi-l inainte, la intocmirea contractului.
Mai multe informatii veti afla la sectiunea blog. Acestea fiind zise, va invit respectuos sa alegeti , dupa o atenta analiza, varianta care considerati ca va convine.
Serviciile foto video sunt prestate de catre firma:
S.C AUY IMPORT EXPORT S.R.L.
Adresa sediu strada Tusnad, nr 2 Tirgu-jiu, jud Gorj
C.U.I. RO12781363, inregistrata la Registrul comertului
j18/49/2000
Se intocmeste contract de prestari servicii, datat, stampilat si semnat in care se consemneaza
rezultatul discutiei si eventuale modificari sau adaugiri de clauze, conditii, etc, intr-o anexa aditionala.
Se ofera factura si chitanta.